sâmbătă, 4 martie 2017

scrisoare catre fi-miu

Salut ba,


Sunt tactu. Tipu ala caruia ii zici "pa-pa" si-i faci cu mana dimineata, si care critica constructiv desenele de pe duck tv (sau dadi, cum ii zici tu) seara, cu putin inainte de nani. Tu ai un an jumate acum. Ai descoperit puterea manipulatoare a lacrimilor si o folosesti ca sa obtii un telefon cu care sa intri pe iutub. Nici nu stii sa legi o propozitie, cum pula mea navighezi ca disperatu pe iutub? Pe vremea mea trebuia sa ai un job ca sa faci asta. Dar divaghez...

Vreau sa iti zic o groaza de chestii, da realizez ca tre sa mai astept minim 10 ani pana cand o sa poti tu sa intelegi ce iti zic. Nu stiu daca mai traiesc 10 ani, asa ca scrisoare. Da pe masura ce scriu asta imi dau seama ca nu as putea sa cuprind intr-o singura scrisoare tot ce vreau sa zic, oricum nu cu atentia limitata pe care o sa o ai tu dupa atata iutub, asa ca probabil o sa fie un serial de scrisori. Sau ai putea sa intelegi ce dracu zic odata! Ti-am povestit deja cel putin 3 basme in diverse moduri haioase si nu le-a mai auzit nimeni altcineva si io normal ca le-am uitat. Era aur narativ acolo, iti zic, aur! Dar divaghez...

Voiam sa-ti zic de lumea in care traiesti. E nasoala, ba. Viata e greu. Nu ba, nu e greu, faceam misto de tine. Da e complicata. Societatea e complicata. Partea buna e ca orice problema e trecatoare. Adica oricat de nasol ar parea un lucru si oricat de revoltat ai fi, pana la urma o sa se rezolve cumva. Si sunt 2(doi) abordari aici:
1. Poti sa zici ca te doare in pula si trece de la sine. Problema aici e ca daca pe toti ii doare in pula, n-o sa treaca. Si chiar daca o sa treaca, o sa te simti lasat pe dinafara si sa regreti, sau chiar sa respingi modul in care a fost rezolvata. Nu recomand abordarea asta.
2. Poti sa te implici. Dar aici trebuie sa constientizezi ca nu poti rezolva de unul singur, oricat de minora ar fi problema. Iti trebuie cel putin suport moral. Si daca nu gasesti o singura persoana care sa te sustina printre cunoscuti, tot trebuie sa crezi in idee. Indiferent cat de absurda pare, cineva undeva candva o sa fie de partea ta. Daca tu crezi in asta, fa asta, pentru ca inseamna ca asa e bine.

Ca idee, te-ai nascut intr-un context geopolitic foarte complicat. Daca ai doispe ani inseamna ca ai invatat deja la istorie despre asta. Daca nu ai invatat, dupa caz:
- pune ba mana si invata, ca de-aia plateste ma-ta taxe la stat, sa ai educatie
- pune ba mana si infiinteaza o scoala; o scoala e un loc unde copiii invata chestii din carti; carti sunt niste obiecte din hartie pe care sunt scrise informatii din diverse domenii; invatat e citit informatii din carti si retinut cat mai multe din ele pentru a putea formula pareri care sa fie baza altor informatii; ma bazez pe tine sa repornesti civilizatia, fiule, nu ma dezamagi!

Si acum contextu de care ziceam: te-ai nascut fix cand a inceput criza imigrantilor. Daca nu ma crezi, cauta unu din jurnalurile de bebelusi pe care le-ai primit la botez. E langa amprenta talpei tale. Ai gasit? Am scris si acolo, ca sa fie. Cu cativa ani inainte sa te nasti s-a intamplat ceva ce am numit "primavara araba", cand in mai multe natiuni predominant islamice oamenii au inceput sa se revolte impotriva conducerii statului. Ceva de genul asta a fost si in ~1990 (dupa calendar gregorian, cauta pe google daca nu intelegi data) cand si tara in care te-ai nascut a participat la o revolutie, dar falsa. Iti zic alta data de asta.

Cea mai nasoala revolta a fost in Siria. Pana acum au fost sute de mii de morti acolo si milioane de oameni au fost fortati sa plece. Nu vreau sa zic ca au fugit, pentru ca asta ar insemna ca au fost lasi. Dar daca te pui putin in locul unuia din ei, sa iti vezi de treaba si sa mergi la serviciu si sa-ti zica fi-tu pa-pa dimineata si seara sa va uitati la desene animate, apoi brusc sa te trezesti ca cad bombe in cartier si iti mor vecinii sfartecati, cred ca intelegi ca fugit inseamna ca incerci sa te salvezi pe tine si familia ta. Deci au plecat intr-o directie. Intre timp Siria fusese infestata de o grupare para-militara barbara care decapiteaza oameni ce nu respecta cu strictete o anumita interpretare a unei carti. Niste descreierati, dar plini de arme si de bani, pentru ca americani (izi zic alta data de asta). Asa ca oamenii normali la cap nu au avut decat o directie in care sa plece - spre Europa. In caz ca esti prost, Europa e continentul pe care te-ai nascut.

Europenii astia se considera din totdeauna varful civilizatiei. Isi zic "civilizatia vestica" desi in spatiul considerat civilizat (numit schengen) sunt si regiunea centrala si nordica a Europei, plus ca vestici sunt si ramasitele imperiului britanic (adica SUA, Australia, Canada) care acum isi zic nato. In realitate, cea mai avansata civilizatie dupa parerea mea este cea japoneza, plus Singapore, Taiwan, Coreea de Sud, Hong Kong, regiuni de-astea asiatice mult mai avansate decat "vesticii". Apoi vin scandinavii, adica Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Danemarca si as adauga Olanda, Estonia... prinzi tu ideea. Dar in Europa exista o idee de unitate trans-frontaliera care se numeste Uniune Europeana. Cand citesti tu asta, n-o sa mai fie, dar acum e. In uniunea asta suntem si noi, pe interes.

Si emigrantii astia, cei mai multi din Siria, veneau spre Europa. Ei fiind oameni, adica cu pareri si aspiratii, normal ca isi doresc sa fie fericiti. Asa ca tintesc tarile "vestice", adica Germania, Franta si Anglia. Ca sa ajunga acolo in mod normal ar trebui sa obtina vize si acte, dar in situatia lor de disperare nu mai tin cont de nimic. Multi din ei mor pe drum in tragedii groaznice, din cauza unor "binevoitori" care vor sa profite de pe urma disperarii lor. Altii profita in alt mod, li se alatura si se dau si ei drept victime, unii indreptatit cum sunt cei din Africa care vor si ei sa emigreze spre mai bine. Dar sunt unii care vin cu valul asta de imigranti cu scop precis de a crea teroare. Astia sunt din gruparea aia violenta de care ziceam mai devreme, aia cu decapitatu. Nu ai cum sa ii identifici si nu ai cum sa ii controlezi.

Si asa, Europa unita are acum o problema. Vrem sa ii lasam pe toti nenorocitii astia sa se refugieze aici, dar aia care vin cu ei, desi putini, creeaza haos si panica si noi vrem doar sa stam linistiti pe iutub, ca tine.

De-aia imigranti si de-aia criza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

tu ce zici?