vineri, 17 mai 2019

ce am invatat io despre politica din jocuri

Jocurile în cauză sunt Risk şi Travian. Cine încearcă să cucerească tot, pierde. Atât.

Ăsta e motivul simplu pentru care regimurile autoritare sfârşesc întodeauna tragic. De-aia alexandru cel mare a făcut un mare căcat, imperiul roman s-a destrămat, imperiul mongol a fost scurt şi mihai viteazu şi-a pierdut capul. Nu exista take over the world ca în Pinky&the Brain, e împotriva firii umane. Chiar dacă cumva rezişti corupţiei puterii şi eşti liderul perfect cu cele mai bune intenţii, mereu o să fie o masă critică împotriva ta, uite napoleon de exemplu.

Omenirea în continuare refuză să înveţe ceva din istorie şi încă jucăm acelaşi joc de milenii. Dar chestia asta o să se schimbe. Nu doar noua revoluţie tehnologică ne marchează existenţa acum, e şi una mai spirituală, care ne va decide viitorul ca specie. Dacă nu înţelegem importanţa deciziei votului exact în momentul ăsta, io zic că suntem pierduţi.

Pentru că intervalele între perioadele în care s-a decis soarta omenirii s-au redus exponenţial, până la 1(un) an. La noi anteriorul moment care ne-a decis soarta a fost în 2000 când a ieşit iliescu preşedinte, no comment. Înainte de asta a fost sprijinul scăzut pentru rezistenţa anticomunistă, no comment din nou. Înainte fusese trecerea la monarhie occidentală, care ne-a priit o vreme. Deci următorul interval după ăsta o să fie zero, deloc, nu o să mai avem ocazia votului.

Clişeul că au murit oameni la revoluţie ca să poţi tu să votezi e trist că e clişeu, pentru că nu e adevărat. S-au jertfit oameni în istoria de mii de ani a omenirii e mai corect. Tot ce s-a întâmplat până acum, toate războaiele şi tragediile, toate deciziile se reunesc în momentul ăsta de singularitate. Părerea mea.

    Predicţia mea pentru viitor:
  • Erodgan o să moară tragic, că turcii au tradiţie în asta, o să fie ceva gen Muammar Gaddafi.
  • Putin o să moară liniştit şi satisfăcut, că el ştie istorie şi şi-a lăsat toate plasele de aterizare.
  • dragnea o să se victimizeze în speranţa că îl omoară cineva până când numele lui o să fie substantiv comun sinonim cu hoţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

tu ce zici?