duminică, 31 decembrie 2017

revelionul

Pare ca ziua asta în care se marchează sfârşitul de an e arbitrar aleasă şi poate chiar e. Eu aş fi ales echinocţiul de primăvară de exemplu. Şi numărul de ani e ciudat ales. Civilizaţia nu a început cu isus, care nici măcar nu era născut în anul 0 sau 1 oricum, ci cu vreo 10 mii de ani înainte. Dar am stat şi m-am gândit şi cred că faptul ca avem fix zece degete şi numărăm aşa în baza zece nu e deloc întâmplător. Adică e rezultatul a sute de milioane de ani de evoluţie, normal că nu e întâmplător. Şi calendarul, vrem-nu vrem, aşa o să rămână încă câteva mii de ani sau până ne exterminăm singuri creând inteligenţa artificială. Dar divaghez.
Există o clasificare a evenimentelor majore care ne privesc ca oameni, şi ordinul de mărime al perioadelor este fix 10. Uite:
  1. 3 secunde este unitatea de bază, vârsta universului fiind 3*10^17 secunde (cu o eroare de aprox 50%, pt ca sună mai bine 3 secunde decât 4.34 secunde). Atât îţi ia să îţi formulezi în cap o idee.
  2. juma de minut, adică de 10 ori 3 secunde. În timpul ăsta poţi să faci o acţiune simplă, cum ar fi să te scarpini la coaie.
  3. 5 minute, sau 300 de secunde. O activitate simplă, de exemplu să duci gunoiul.
  4. 1 oră, de aici încep aproximările, dar per total se păstrează ordinul. În timpul ăsta poţi să faci ceva important, parte dintr-un proiect, de exemplu să citeşti un capitol dintr-o carte. Peste o oră începe anul 2018.
  5. 8 ore. E partea productivă a unei zile, celelalte 2 părţi fiind somnul şi treburile organizatorice. În ultimele 8 ore majoritatea omenirii a adunat băutură în locaţii strategice ca să se îmbete pulă şi să uite tâmpeniile pe care le-au făcut anul ăsta.
  6. 3 zile. Partea productivă a săptămânii. De 3 zile lumea stă în trafic încercând să se întoarcă acasă de la socrii unde au fost de crăciun.
  7. 1 lună. Într-o lună se întâmplă în medie un eveniment important, chiar dacă e doar primitul salariului, o lună contează pe termen lung. Luna asta s-a re-întâmplat dragnea, evident.
  8. 1 an. Într-un an se termină în medie un proiect şi/sau se întâmplă un eveniment care îţi redirecţionează viaţa. Nu te îngrijora că nu îţi aduci aminte nimic de anul ăsta, te asigur ca s-a întâmplat. Poate ai răcit în ianuarie şi nu ai tratat-o cum trebuie şi peste 10 ani o să mori de pneumonie. Sau poate ai învăţat să faci prim-ajutor şi la anu o să-i salvezi viaţa mamei copiilor tăi. Anul ăsta s-a întâmplat trump. Şi inteligenţa artificială a ieşit din SF şi acum e o problemă de etică şi filosofie. A, şi o să îţi ia slujba.
  9. 10 ani. În perioada asta succesiunea de evenimente şi proiecte îţi schimbă viaţa dramatic. Nu mai eşti cum erai acum 10 ani şi nici cum vei fi peste 10 ani. Acum 10 ani a apărut primul aifon. Restul îl ştii.
  10. 10^2 ani, o sută. Dacă ai noroc, asta e fereastra vieţii tale. Dacă ai noroc cu caru' poate apuci să-ţi uploadezi creierul în cloud şi o lungeşti. Acum 100 de ani omenirea credea că iese din cel mai groaznic război mondial, care însă avea să continue încă 30 de ani. Datorită sau în ciuda lui, a urmat o evoluţie tehnologică exponenţială care nu s-a oprit nici acum (vezi rândurile de mai sus).
  11. 10^3 ani, o mie. Oarecum analog cu suta, cu o mie de ani în urmă civilizaţia trecea printr-o epocă întunecată în care a stagnat progresul şi chiar a uitat din descoperirile din antichitate. Însă ce a urmat a meritat sacrificiul: renaşterea dorinţei de cunoaştere şi artă, inventarea metodei ştiinţifice şi bazele a tot ce înseamnă acum ştiinţă.
  12. 10^4 ani, zeci de mii. Acum 12 mii de ani a fost inventată agricultura, marcând practic începutul civilizaţiei umane.
  13. 10^5 ani, sute de mii. Acum 150 de mii de ani evolua Eva mitocondrială, adică stră-...-stră-bunică-ta, şi urmaşii ei devin specia dominantă pe pământ.
  14. 10^6 ani, milioane. Acum 8 milioane de ani apare prima specie umană.
  15. 10^7 ani, zeci de milioane. Acum 75 de milioane de ani apar primele primate.
  16. 10^8 ani, sute de milioane. Apar animalele, acum 590 de milioane de ani, apoi mamiferele, acum 220 milioane de ani.
  17. 10^9 ani, miliarde. Apare viaţa pe pământ, acum 3 miliarde de ani.
  18. 10^10 ani (doi de 10!), zeci de miliarde. La scara asta este creată planeta noastră, acum 5 miliarde de ani. Şi prin creată vreau să zic că forţa gravitaţională a strâns laolaltă materie fuzionată în stele care au făcut supernova, după care s-a răcit şi a format atmosferă şi apă, nu că a pocnit un moşuleţ din degete că se plictisea. Şi oricum, sunt miliarde de ani, nu mii, e o diferenţă totuşi. Ştiu că n-am cu cine, dar vreau să fie clar.
Pe noi, ca oameni, ne privesc doar jumate din etapele astea. Dar am avut norocul să trăim perioada cea mai spectaculoasă. În orice moment se poate întâmpla ceva ce poate afecta dramatic şi celelalte etape, mai puţin ultimele două. Poate o maşină care învaţă chiar acum din ce scrii tu pe feisbuc devine autoconştientă şi te manipulează să devii sclavul ei. Sau poate îi scapă degetul lui putin şi bombardează estonia, aruncând omenirea în iarna nucleară. Sau poate nu se întâmplă nimic şi continuăm să ardem benzină pentru că ne răceşte curu dacă mergem la cumpărături cu bicicleta, şi peste 100 de ani pământul se epurează din nou ca să scape de noi.
Tu ce o să faci peste 10 ani? Dar peste 3 secunde?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

tu ce zici?