luni, 13 iunie 2022

o idee despre plecat afara

De fiecare dată cand ai o idee, ţine minte un lucru: eşti un om banal şi orice te-ai fi gândit şi te-a făcut mândru de asta, au mai fost milioane de oameni înaintea ta care au gândit la fel, şi, spre deosebire de tine, unii au şi pus în practică. Că gânditul e ieftin. Aşa... te-ai deprimat? Foarte bine.

Şi, ca orice om banal, probabil ţi-a venit ideea să pleci din ţară. Că tu eşti altfel, eşti prea superior pentru naţia asta de căcat. Tu vorbeşti engleză fluent, ştii o meserie, ai citit cărţi din literatura universală şi eşti prea bun ca să te complaci cu această societate înapoiată de imbecili şi incompetenţi. Bine, doar faptul că ai citit o singură carte te-ar duce într-un procent destul de mic al populaţiei. În plus, de data asta eşti şi hotărât să-ţi pui gândul în practică, ai deschis un excel cu ce tre să vinzi ca să te cari, deci treaba e pe jumate făcută.

Sugestia mea e să pui un pic pauză ca să analizăm. Hai să vedem mai întâi de ce ţara e de căcat. E de la geografie? Nici vorbă domne, ţara asta-i o comoară, un buchet ce stă în mare. Are râuri şi ogoare, munţi şi văi şi păduri şi aur. Şi petrol şi gaz mai nou. Nu, pe bune, chiar e, gândeşte-te un pic cât de norocos a fost poporul ăsta.

Au fost atâtea alte popoare care ar fi vrut şi au încercat sa se stabilească aici. Nu au reuşit din cauza poziţiei pe continent. Fiind la graniţă de lumi, între vest, est si sud, adică între cultură, resurse şi războinici, avea nevoie de oameni cu răbdare să îndure tot felul de conflicte. Şi ăia s-au găsit a fi românii, cred că mai mult din lene. Că când venea conflictu, se ascundeau care pe unde, îi lăsau să se bată între ei, apoi se întorceau tot unde crescuseră. Alţii n-au avut perseverenţa asta, plus că ar fi trebuit şi să-i dea laoparte pe români, care evident erau foarte legaţi de pământ. Ironic acum, când fug de el mâncând pământ (te-ai prins? pământ).

Deci geografia e în regulă, înseamnă că oamenii sunt de căcat. De ce? Păi cam din acelaşi motiv care a făcut teritoriul dorit. Ca să rămână aici, românii au învăţat să fie naşpa, de la turci au învăţat să mintă şi să fie corupţi, de la ruşi să fure şi să fie răi, de la unguri să muie la unguri. Şi au mai fost şi alţii, şi de la toţi am luat ce e mai rău. De-aia suntem de căcat acum (surpriză! şi tu eşti în popor).

În recapitulare: vrei să pleci din ţara asta, care e de căcat din cauza oamenilor (şi a ta). Dar pune-ţi o întrebare mai întâi: ce procent din cei mulţi care au plecat deja erau fix ăia care o făceau să fie de căcat? Răspunsul îţi va zice dacă plecatul rezolvă într-adevăr ceva. Să nu cumva să te trezeşti că pleci ca să fugi de acei oameni doar ca să-i întâlneşti tot pe ei dincolo, în timp ce ţara iese fără tine din căcat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

tu ce zici?