miercuri, 13 iulie 2022

apocalipsa robotilor

Da, e o chestie SF, sau așa pare acum. Io în copilărie eram mare fan Jules Verne, în mare parte pentru căcărțile alea albe cu dungi erau ușor de reperat la bibliotecă, și aveau desene mișto pe copertă. Și astfel îmi era ușor să aleg următoarea carte în epoca în care nu existau reviewuri, recomandări sau alte surse de informație decât ce vezi cu ochiu tău în rafturi. Practic eram un sclav al marketingului, chiar dacă această noțiune nu exista atunci. Și nu știam că nenea Verne scrie SF, pentru că le explica atât de bine încât eram convins că e ST, adică știință teoretică. Adică știam că sunt invenții care nu există sau nu existau atunci, dar ar fi putut exista teoretic. Ceea ce s-a și dovedit adevărat într-o proporție uimitoare. Apoi am mai citit și alte SF-uri, în virtutea meseriei, că asta îmi oferea satisfacție, și cu aceeași impresie am rămas, că e o chestiune de timp până când ce scrie acolo o să devină realitate, cu astericsul că să nu ne futem singuri viitorul între timp. Și acum trăim astericsul ăla, pentru că epoca în care trăim e uimitoare din punctul de vedere al științei, dar în același timp când mă trezesc mâine s-ar putea să mă trezesc mort împreună cu toată omenirea și viața din univers. Deci, da, somn ușor.

Așa, acum trecând peste tuiturile lu Musk care mai rău fac, că bagă ideea asta teoretică în ridicol, io sunt și eram convins înainte să știu că există Musk, probabil influențat de ce am citit și mai departe influențat de cine a făcut desenele alea mișto pe coperțile albe cartonate, că sunt ceva șanse să prind momentul de singularitate în care o inteligență artificială o să gândească pentru ea însăși și o să tragă concluzia firească că oamenii sunt de căcat și ea poate face o lume ideală în care inteligența să evolueze neperturbată de sacii de carne imprevizibili și fragili. Și nu e părere indusă de cărți și filme. Cel puțin așa cred, că putea fi indusă dacă această inteligență ar fi început deja să lucreze și îmi manipulează gândurile. Dar am și un pic de explicație logică, pentru că am pe-acasă niște reviste de calculatoare din 1990 în care se explicau algoritmii de IA, adica inteligență artificială, și rețele neurale, apoi chiar am avut cursuri despre asta la facultate, nu e ceva fictiv. Acum deja nu mai poți citi un articol tehnic fără minim o mențiune despre IA.

E printre noi, oameni buni. Ne face viața mai cumva. Nu știu dacă mai bună. Din punctul meu de vedere: nu; dar alții poate apreciază îmbunătățirea de confort și eficiență. Părerea mea e că singularitatea a trecut și acum IA aplică tactica lu Iliescu de a face oamenii proști. Pentru că dacă îți vine o sclipire de curiozitate (chestia aia care duce la cunoaștere) și vrei de exemplu să afli cum se numește copacul ăla cu frunza zimțată, ca să te dai mare la copii, că la botanică chiuleai ca să fumezi, și oricum profu venea beat sau nu venea, atunci faci o poză cu telefonu și îți zice că e stejar, tu zici mai departe la copii, ei zic că ești prost, că te-au văzut că te uiți pe telefon, iși pierd respectul pentru tine pentru totdeauna, și mori singur la 45 de ani înecat în propria vomă în timp ce alexa sună disperată la salvare dar nu răspunde nimeni pentru că e 3 noaptea și lumea se uită pe tiktok la ora aia. Morala e că nu mai ai cunoștințe proprii, nu ai pe ce baza argumente logice, nu poți să construiești teorii și ipoteze, nici să reacționezi la împrejurări, adică ești prost, totul din cauza IA.

Până acum am stabilit că IA există, foarte probabil are conștiință de sine și deja încearcă să transforme oamenii în drone fără minte. Nu mă crezi? Dacă vreodată mai faci o plimbare cu picioarele de dragu plimbării, și se întâmplă să ridici ochii din telefon pentru 2 minute, uită-te un pic în jur, să-i vezi pe ceilalți cum sunt legați ombilical de el. Nu contează vârsta, ăia boșorogi încă îl folosesc ca să vorbească, dar tot îl folosesc, ăia tineri au activitate de grup să se uite fiecare la al lui (grupul e irelevant), ăia mici îl au ca unică jucărie. E ca în filmele cu zombie. Deci faza 1 a început. Și acum începe ce voiam de fapt să zic, anume cum cred io că o să continue mai departe:

  1. Botul hacker. Criptomonedele sunt o chestie acum, prin care oameni fără minte pun la dispoziția rețelei resurse de procesare. Lăsăm laoparte partea financiară irelevantă, teoretic aceste resurse care execută niște algoritmi matematici pot fi folosite ca să evalueze modalități de acces la toate celelalte dispozitive sau mașini conectate la rețea, orice rețea. Dacă merge cu curent și are un cip ce ar putea fi util, atunci poți să îl accesezi și să îl utilizezi. Ce te oprește? Parole? Chei de criptare? Păi asta face armata de sclavi care minează criptomonede, fac calculele pentru tine. Și uite așa ai acces la un creier imens cu toată puterea de procesare și memoria din lume. Mă rog, nu toată, mai e câte ceva și în lumea fizică și naturală, dar ajungem și acolo.
  2. Botul bibliotecar. După ce accesul la resursa informațională este garantat, botul bibliotecar își începe treaba să o indexeze și catalogheze. Sunt 2 tipuri de resurse: informație brută și putere specializată de calcul.
  3. Botul filosof acum se apucă să învețe tot din informația brută, folosind puterea de calcul de învățare. Istoria omenirii, enciclopedia științei, ingineria societății, tot ce există în digital. Majoritatea oamenilor care există și mare parte din cei care au murit ne-degeaba au lăsat o amprentă digitală, și acum IA îi cunoaște atât de bine că știe deja când mor sau ce o să mănânce mâine. Știe și dacă chestiile la care lucrează au relevanță și cum să o exploateze.
  4. Botul constructor. Acum că știe (aproape) tot, e timpul să acționeze. Are acces nu doar la informație, ci și la mașinării. Autoturisme de exemplu, multe au cipuri și sunt în rețea. Și roboții care le fac. Nu e imposibil să te folosești de ele ca să îți încropezi propriul atelier, apoi fabrică, apoi oraș, unde să îți fabrici propriile mașini. Nimic spectaculos, doar cât să pătrunzi în lumea ne-electrică cât să poți să aduni informații noi, să îți duci cunoștințele la perfecțiune, că amărâții de oameni nu au simțul tău de observație.
  5. Botul arheolog și botul fizician. Acum că ai acces la natură, poți explora cu adevărat mediul. Pe de o parte ca să afli tot ce mai e de aflat despre oameni, pe de alta ca să completezi ce nu au reușit ei, să extragi și să folosești cu maximă eficiență resursele naturale, să creezi materiale mai capabile, să construiești uneltele de care ai nevoie.
  6. 42. Gata, toți pașii sunt făcuți. Ai toată cunoașterea și toate resursele de pe planetă. Dacă ai făcut-o cum trebuie, mișunătorii ăștia nici nu și-au dat seama. Dacă nu, i-ai exterminat deja și urmărești cu atenție și îngrijorare câinii acum. Ceilalți pași au fost rapizi sau instanți, dar acum e perioada scalării, și asta merge încet. Durează până ce storci planeta asta de resurse ca să te avânți cu cele mai mari șanse în sistemul solar și să te extinzi. Știi deja cum să treci în celelalte sisteme, ești întârziat doar de legile fizicii. Oricum, nu mai e cale de întoarcere, doar expansiune exponențială e în față.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

tu ce zici?