miercuri, 21 septembrie 2022

pe vremea mea

Mă cam îngrijorează tendinţa asta spre comoditate extremă, cu maşini care se conduc singure şi cumpărături care îţi vin la uşă. Nu zic că nu sunt invenţii bune, dacă ai disabilităţi şi nu poţi să te deplasezi fizic la un magazin. Dar, dacă ar face toată lumea asta, cum pare a fi aspiraţia, atunci n-ar mai şti nimeni să facă nimic. Asta nu e civilizare, e opusul. Dacă ăsta e ţelul omenirii, să stăm în fotoliu cu un ecran în faţă şi să ne vină chestiile la bot, atunci ce rost mai are să existăm? Trăim doar ca să trăim. Aţi văzut Wall-E?

De exemplu, să zicem că îţi dai seama ca ai avea nevoie de un scaun. Ce faci? Comanzi unu la ofertă de la ikea să-ţi vină până diseara, nu? Hai să-ţi sugerez alternative:

1. Improvizează. Poate ai o noptieră pe roţi pe care o poţi folosi ca scaun dacă îi pui ceva moale deasupra. Economiseşti spaţiu refolosind o chestie care există deja, şi îi dai o utilitate nouă facând-o mai preţioasă decât era.

2. Reciclează. Nu ai nişte scânduri uitate aiurea pe balcon? Dacă nu, sigur găseşti în spatele blocului, multă lume aruncă mobilă veche acum. Încearcă să construieşti un scaun cu ele. Poate n-o să-ţi iasă, dar faptul ca foloseşti ciocanul un pic şi întâmpini nişte probleme te face să capeţi experienţă şi memorie musculară care s-ar putea să-ţi fie utilă vreodată. Plus că e relaxant pentru minte.

3. Conspectează. Ok, nu ai avut succes nici la improvizat nici la construit. Dar acum ştii ce vrei de la un scaun. Că îl vrei pliant, sau uşor de curăţat, sau plat ca să fie raft când nu îl foloseşti. Poţi să faci o alegere informată când te duci la magazin şi vezi o mie de opţiuni.

4. Analizează. Până la urmă tot ai cumpărat un scaun, dar sigur e fix ce aveai nevoie. Acum uită-te un pic la el, vezi ce soluţii de design au fost alese ca să rezolve problemele pe care le-ai întâmpinat tu. Vezi unde au economisit material ca să fie mai uşor şi mai ieftin, şi cum au făcut îmbinările. Poate nu e cel mai bun scaun, dar dacă se strică ştii exact cum să-l repari.

Deci ce ziceţi? Nu ieşi mai câştigat dacă alegi calea mai incomodă mereu? Pe vremea mea făceai asta de nevoie, iar lipsa nevoii cred că e un lucru rău pentru oamenii sănătoşi şi în putere. Ce faci cu timpul economisit comandând online? Ai învăţat ceva util de pe tiktok?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

tu ce zici?