De ce căscăm?
Am văzut căcăscatu nu-i o chestie specifică oamenilor, se întîmplă şi la cîini şi pisici. Nu ştiu de păsări, reptile şi parameci, da cît de tare ar fi să vezi o raţă căscînd?
Să zicem căcască doar mamiferele de pradă (delfinii or căsca?). Uite ce cred io: pentru că acum milioane de ani nu erau aşa de multe celulare pe care să le scoţi din cînd în cînd, atunci cînd te simţi încolţit, ca să mai verifici o dată cît e ceasu sau dacă te-a sunat cineva între timp şi pentru că anatomia gurii lor de prădător nu le permitea să flegmeze pe jos cu superioritate, animalele noastre aveau nevoie de un instinct prin care să exprime o indiferenţă cool la ce se întîmplă în jur şi poate să-şi arate şi rîndurile de colţi cu o superioritate modestă, ca să zic aşa.
Şi, cu timpu, căscatu fiind asociat aşa de tare cu falsa plictiseală, în mod ironic am ajuns să căscăm şi la plictiseală adevărată şi în stările de somnolenţă.
Altă chestie cu căscatu e că dacă-l vezi pe unu căcască nu poţi să-l laşi să caşte singur, că doar n-o fi mai superior ca tine. Şi contrainstinctu ăsta a fost exagerat, şi acum caşti chiar şi la simple sugestii non-vizuale. Tu de cîte ori căscaşi de cînd citeşti asta? Caşti şi în momentu ăsta, aşa e?
interesant
RăspundețiȘtergere